Transforma-ti calculatorul in dactilograf!

Tehnologia “Speech to Text” se dezvolta continuu. Ea a fost precedata de tehnologia “Text to Speech” care a fost mai usor de realizat se pare. Daca textul citit automat de calculator este foarte util persoanelor nevazatoare, transpunerea in text a cuvintelor vorbite poate fi utila in foarte multe situatii sau in beneficiul celor care profeseaza intr-o serie de domenii.

Dupa cum spuneau romanii, inca in Antichitate: “scripta manet”. Adica scrisul ramine, in timp ce vorba zboara. Oricit se vor dezvolta tehnologiile audio-video, scrisul va ramine de baza in viitor. Acum cind mai toti scriem la tastatura, mai mult sau mai putin, stim cit de multa placere ne face sa facem acest lucru. Iata ca deja putem avea propria noastra “secretara” careia sa-i dictam orice, oricind si oricit vrem sa scrie.

E adevarat ca tehnologia “Speech to Text” mai trebuie perfectionata. Deocamdata, dupa cum puteti vedea in exemplul video, cel putin aplicatia web de la Google pare sa functioneze destul de bine. Reactioneaza rapid, intelege in mare parte vorbele rostite la microfonul conectat la calculator, este rabdatoare si poti sa-i dictezi pina te plictisesti. Cind ai terminat, faci clic pe simbolul de microfon si automat se selecteaza tot textul dactilografiat.

Executind clic pe butonul “Copy Paste” poti transfera textul intr-un document Word sau Notepad. Este necesar sa adaugi punctuatia si sa mai corectezi, ici colo, cite un cuvint. E mult mai simplu decit daca ar trebui sa scrii singur tot textul. Si cu siguranta mult mai rapid pentru multi dintre noi! Un om obisnuit e capabil sa tasteze circa 20-30 de cuvinte pe minut. Un profesionist poate tasta dublu de cuvinte. Cu voce se pot rosti in jur de 150 de cuvinte pe minut. Asadar, cu tehnologia “Speech to text”, care functioneaza in timp real, putem avea un text scris de cel putin 5 ori mai repede.

Am spus ca aceasta tehnologie poate fi utila in multe profesii. Poate fi folosita in instantele judecatoresti, poate fi folosita de jurnalistii din presa scrisa sau audiovizuala, poate fi utila medicilor legisti, in scoli lectiile predate de profesori ar putea fi transpuse in text rapid in tabletele elevilor, ne mai fiind necesara dictarea, SMS-urile pot fi trimise mai rapid, fara sa ne mai chinuim cu tastatura aceea minuscula de la telefoane sau cu tastatura touchscreen de la smartphone-uri.

Utilitatile sint nenumarate. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca atunci cind vorbim in picioare sau plimbindu-ne avem mai multa inspiratie. Ginditi-va la persoanele fara auz, care ar putea intelege textual ce li se comunica verbal.

Tehnologia care transforma cuvintele rostite in text a inceput sa fie implementata si in playerul Youtube. Astfel se poate subtitra textual, automat, comentariile vocale. Este o facilitate pentru cei care nu inteleg foarte bine o limba straina vorbita si, astfel, se pot ajuta si de varianta scrisa. Mai mult, Youtube ofera posibilitatea traducerii automate, in timp real, in mai multe limbi, a subtitrarilor asociate filmuletelor rulate in playerul sau. Evident, traducerea nu este perfecta, insa ofera o idee destul de clara despre comentariul sau subtirarea facuta intr-o limba necunoscuta pentru cel care vizioneaza un filmulet.

In final, mai putem puncta un lucru. Recunoasterea vocala electronizata permite facilitarea comandarii prin voce a tot felul de device-uri. Vom ajunge in situatii similare celor din “Star Trek” cind vom putea zice “computer! aprinde lumina!”, “computer! aprinde aragazul!” etc.

Aplicatia Web Speech poate fi accesata la adresa: https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html

Cautare vocala pe Google

De curind, Google a introdus facilitatea de a face cautari vocale si in limba romana. Ce inseamna asta? Inseamna ca nu mai este absolut necesar sa tastezi in bara de cautare cuvintele cheie dupa care vrei sa gasesti anumite informatii. Trebuie sa faci un clic sau doua, rostesti la un microfon conectat la calculator cuvintele cheie si, automat, ti se va afisa lista cu rezultate.

De mentionat ca poti folosi un microfon obisnuit de calculator sau o camera web dotata cu microfon. Foarte important, cautarile vocale se pot face doar cu browserul Chrome.

Modalitatea de a face o cautare vocala e simpla. Faci clic pe simbolul de microfon care trebuie sa-ti apara in bara de cautare (exemplificare in filmulet). Este posibil ca browserul Chrome sa te intrebe daca ii permiti sa aibe acces la microfonul calculatorului tau. Este necesar sa-i dai acordul! Apoi rostesti cuvintele cheie care te intereseaza si … vei vedea imediat rezultatul.

Este de dorit sa pronunti cuvintele clar si raspicat. Nu exista o limita de cuvinte insa in momentul in care ai facut o pauza ceva mai lunga, Google iti proceseaza rapid comanda vocala. De retinut ca poti activa cautarea vocala si daca apesi simultan tastele Ctrl, Shift si Punct.

Aceasta facilitate este utila in situatii in care ai mainile ocupate sau cind iti este mai dificil sa tastezi, cum ar fi la bucatarie, de exemplu.

Pentru informatii suplimentare puteti accesa https://support.google.com/chrome/answer/1331723?hl=ro

Depistarea precoce a cancerului mamar va poate salva viata!

77.000 de femei mor anual în Europa de cancer mamar. Aceasta boala este prima cauza de mortalitate in randul femeilor intre 35 si 55 de ani. In Romania depistarea se face deseori în stadiu tardiv si nesistematic, limitand astfel sansele de vindecare. Ingrijorator este faptul ca au inceput sa apara cazuri de cancer mamar la femei cu virste tot mai mici, chiar si sub 20 de ani.

Pentru a preveni sau a creste sansele vindecarii, femeile trebuie sa se intereseze despre cauzele aparitiei acestei boli si sa efectueze periodic screening mamografic. Iata o lista cu posibile cauze declansatoare a cancerului de san:
- Factorii genetici: între 5-10% din cancerele de san au - componenta genetica, cum ar fi de exemplu, mutaţia la nivelul genelor BRCA 1 sau BRCA 2.
- Istoria familiala de cancer la san: riscul este aproape de 2 ori mai mare la femeile care au avut printre rudele de gradul 1 - persoana cu cancer la san si creste de 3 ori daca au fost 2 persoane cu cancer la san
- Istorie personala de cancer la san: femeile cu un cancer la san în antecedente au un risc de 3-4 ori mai mare de a face un nou cancer la san.
- Femeile cu sanul cu ţesut dens (constatat mamografic) au un risc mai mare de a face cancer la san
- Menstra înainte de 12 ani si/sau menopauza instalata tardiv (dupa 55 ani) reprezinta factori favorizanţi
- Iradiere terapeutica (în general pentru alte forme de cancere sau limfoame) la nivelul toracelui
- Femei care au facut tratament cu dietilstilbestrol pentru a preveni avorturile recurente
- Femeile care nu au avut copii sau care au avut copii dupa virsta de 30 de ani au un risc usor crescut de cancer la san
- Consumul nesupravegheat de medicaţie contraceptiva
- Tratamentul substitutiv combinat (estrogen si porgesteron) în perioada menopauzei creste atit riscul de apariţie cit si mortalitatea prin cancer de san
- Consumul de alcool creste riscul de cancer la san; riscul creste proporţional cu doza zilnica consumata; în general dozele recomandate zilnic sunt cele de sub 1 l bautura/zi ( echivalent cu 1 pahar de vin, 25 ml alcool tare, 2 pahare bere)
- Obezitatea creste riscul de cancer la san, în special obezitatea la femei la menopauza
- Activitatea fizica: Societatea Americana de Cancer recomanda pentru prevenirea cancerului la san 45-60 minute de activitate fizica de cel puţin 5 ori/saptamina

Datele expuse sint extrase din materialul informativ pus la dispozitie de Asociatia Casiopeea. Aceasta organizatie militeaza pentru promovarea avantajelor depistarii precoce a cancerului mamar si colecteaza fonduri pentru ajutorarea persoanelor afectate de aceasta boala. Pentru a-si atinge aceste obiective, in fiecare an, asociatia organizeaza Crosul Roz care atrage din ce in ce mai multi oameni la fiecare editie.

Ce trebuie sa stim despre consultatiile homeopatice pentru copii

Sanatatea copiiilor este o prioritate pentru orice parinte. Traim intr-o perioada in care ne orientam tot mai mult spre tratamente naturiste sau alternative la cele alopate. Homeopatia este o metoda de tratament care atrage interesul unor parinti, pentru ca o considera mai eficienta, mai putin invaziva si fara efecte secundare.

Cei care vor sa apeleze la un medic homeopat trebuie sa stie ca au de asumat un rol foarte important in stabilirea diagnosticului si tratamentului corect, evident in colaborare cu specialistul.

Urmarind acest material video, puteti afla cum trebuie sa mergeti pregatiti la o consultatie la un medic homeopat, cit de scump sau cit de complicat este sa urmezi un tratament specific sau cit de repede sa te astepti sa simti efectul remediului homeopat. Ne-am obisnuit sa luam medicamente, chiar antibiotice, de capul nostru, lucru contraindicat de medicii alopati. Cum sta situatia in cazul homeopatiei?

Si, mai puteti afla citeva lucruri. Ca trebuie sa demonstrati copiiilor ca-i iubiti cu adevarat, ca e necesar sa fiti alaturi de ei, sa le transmiteti siguranta si sa va ginditi ca propria dumneavoastra stare fizica, psihica si emotionala poate avea repercusiuni pozitive sau negative asupra copiiilor.

Cauzele agresivitatii la copii

Agresivitatea este un comportament pe care il intilnim frecvent, fie in anturajul nostru, fie la televizor, in filme sau in alte parti. Daca ne-am obisnuit, oarecum, cu violenta adultilor, ne miram atunci cind vedem agresivitate la cei mici. Parintii unor astfel de odrasle pot fi adusi la disperare de comportamentul acestora.

De ce lovesc, tipa, musca, distrug lucruri sau vorbesc urit copiii? O explicatie ar fi ca ei imita gesturi pe care le vad in jurul lor. Specialistii spun ca aceste manifestari pot fi cauzate de diverse frustrari, dezamagiri sau suparari ale micutilor, pe care ei le exprima emotional. De cele mai multe ori, agresivitatea copiilor ascunde insa o frica, mai noua sau mai veche, intiparita undeva intr-o zona a creierului. In fata fricii, nu numai copiii, ci toti oamenii si mamiferele au reactia de a fugi sau de a lupta. Fuga la copii poate insemna inchiderea in ei insisi. Lupta poate insemna agresivitate imbracata in diverse forme.

Copiii agresivi trebuie tratati cu multa atentie, iubire si grija. Ei simt permanent nevoia de astfel de lucruri. Specialistii care au studiat comportamentul copiiilor au denumit aceasta necesitate a micutilor, care este proprie chiar si adultilor, drept CONECTARE.

O agresivitate din copilarie, ignorata si netratata corespunzator, poate crea probleme si mai tirziu in viata unei persoane.

Parintii sint sfatuiti sa nu trateze agresivitatea copiiilor cu aceeasi moneda. Nu trebuie batuti, nu e bine sa se tipe la ei, nu trebuie ignorati, nu trebuie sa para ca fratele sau surioara unui copil primeste mai multa atentie si iubire. E bine sa se gaseasca metode de disciplinare altele decit pedeapsa si/sau recompensa. Daca se simt depasiti de situatie, parintii pot cere sfatul unui specialist. In unele orase se organizeaza si conferinte pe aceasta tema.

Exploreaza anatomia corpului uman in 3D

Websiteul www.zygotedody.com ofera posibilitatea oricarui curios sa exploreze interiorul corpului uman printr-o aplicatie grafica 3D. Se poate vedea scheletul uman cu toate osisoarele, sistemul cardiovascular, sistemul nervos impreuna cu creierul, sistemul limfatic cu toti nodulii sai, toti muschii si fibrele musculare, toate organele interne, inclusiv interiorul inimii.

Toate aceste sisteme se pot combina, de exemplu se poate afisa sistemul osos impreuna cu cel nervos. Astfel, se poate localiza mai bine dispozitia nervilor. Folosind un meniu sub forma de slider, se poate patrunde in interiorul organelor, precum creierul sau inima. Executind clic pe componentele anatomice, puteti afla denumirea acestora.

Intr-o caseta de cautare puteti scrie numele unui organ sau unui os si vi se va arata imediat elementul anatomic si amplasarea lui. Atentie! Trebuie sa scrieti in limba engleza sau limba latina denumirea organului sau elementului respectiv. Poate in viitor va apare si o versiune in limba romana a websiteului.

Prin intermediul unor butoane grafice, puteti roti corpul uman in ce pozitie doriti. Cu ajutorul mouseului sau al anumitor taste de pe tastatura puteti mari sau invirti corpul cum doriti. Spre exemplu, faceti clic undeva pe linga corpul 3D si trageti apoi (tinind apasata tasta din stinga a mouseului) in orice directie doriti pentru a vedea cum puteti manevra imaginea.

Inca un lucru pe care trebuie sa-l stiti. Browserul pe care il folositi trebuie sa aibe integrata si activata tehnologia WebGL. Daca nu o aveti, browserul va va avertiza acest lucru. Chrome si Firefox (peste 4.0) au aceasta facilitate!

Melodiile participante la Eurovision 2012

In playlistul de mai sus sint 42 de melodii ale tarilor participante la editia din 2012 a Eurovisionului. Semifinalele si finala competitiei organizata anul acesta la Baku in Azerbaijan vor avea loc in zilele de 22, 24 si 26 mai. Melodiile din playlist ruleaza unul dupa altul, insa puteti viziona, din meniu, orice piesa doriti.

Gama de cantece este destul variata. Sint si melodii ritmate cu diferite influente etnice si balade si cantece haioase sau cu diferite mesaje. Unele incerca sa ne atraga atentia prin titluri: “Euro Neuro”, “Cantec frumos”, “Afrodisiac” etc. Ca de obicei, s-ar putea sa castige o melodie la care nu ne asteptam, desi sint destul de multe simpatice.

Capusele – o problema care trebuie tratata cu maxima seriozitate

In aceasta primavara, presa a prezentat multe stiri despre oameni muscati de capuse sau despre ‘invazii’ de astfel de insecte in unele zone din Romania. Exista mai multe tari europene in care capusele au devenit o adevarata problema prin faptul ca se inmultesc constant si cresc probabilitatea ca oamenii sa fie muscati de acestea si sa contacteze diferite boli grave.

Biroul Regional european al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a realizat un studiu prin care arata ca incalzirea globala favorizeaza extinderea capuselor si implicit extinderea pericolului contractarii bolii Lyme. Boala Lyme este provocata de o bacterie de tip spirocheta. Afectiunea este tratabila cu antibiotice, insa poate genera complicatii severe la nivelul sistemului neurologic, inimii sau articulatiilor. Boala a fost identificata si diagnosticata corect in anul 1977, in localitatea americana Lyme. Abia citiva ani dupa aceea a fost stabilita si cauza producerii bolii.

Capusele pot transmite, insa, mai multe boli, la fel de grave. Ideea principala este ca aceasta boala Lyme este cea mai raspindita boala transmisibila prin purtatori din Europa si America de Nord. Cea mai mare incidenta din spatiul european se intilneste in Austria, Cehia, Germania, Slovenia si Tarile Baltice. In raportul intocmit de Biroul Regional al OMS, Romania figureaza fara date statistice. Asta poate insemna ca problema nu a fost considerata a fi serioasa sau, pur si simplu, a fost ignorata.

Boala Lyme

Dupa cum am precizat, boala Lyme este provocata de o bacterie din specia spirochetaceelor – Borrelia Burgdorferi. Exista 11 genospecii ale acestei bacterii, dintre care doar 4 se zice ca ar fi patogene, generatoare de boala adica. In SUA s-a identificat doar una dintre aceste 4 specii patogene iar in Europa toate cele 4. In SUA sint raportate anual 20-25.000 de cazuri de boala Lyme iar in Europa 85.000 de cazuri. Tot anual! Se estimeaza ca incidenta ar fi mult mai mare deoarece multe cazuri sint gresit diagnosticate, confundate cu alte boli.

Organismul uman este infectat cu bacteria care provoaca bola Lyme prin intermediul capuselor. Insectele (o parte destul de mica) preiau si ele spirocheta de la alte animale infectate (insectivore, pasari, iepuri, rozatoare mici). Odata ce o preiau o poarta tot restul vietii lor (durata de viata este de circa 2-3 ani). Capusele transmit bacteria in timp ce se hranesc cu singele omului. Interesant este ca insecta adulta poate trai fara hrana pina la 200 de zile.

Spirocheta se transmite organismului uman in 1-3 zile din momentul in care se instaleaza capusa. Daca insecta este detasata imediat dupa instalare, riscul infectie se reduce considerabil. Din pacate, muscatura capusei nu este simtita de om pentru ca nu doare, nu inteapa, nu produce mincarimi. Primul semn al infectiei este de obicei o urticarie circulara, denumita eritem migrator, care apare in 1-2 saptamani de la infectie, dar poate aparea si la 30 de zile dupa muscatura capusei.

Eritemul are culoare rosie si forma unui cerc cu un punct in mijloc ; seamana cu un ochi si chiar i se zice ‘ochi de bou’. Diametrul eritemului poate atinge 30 de cm. Nu provoaca mincarimi sau dureri decit rareori. A doua faza se caracterizeaza prin manifestari neurologice, dureri de cap severe, prin manifestari cardiace si prin dureri articulare de origine inflamatorie. Ea dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni.

Ultima faza survine la mai multi ani dupa intepatura si se poate manifesta printr-o acrodermatita cronica atrofianta, un pseudolimfom, reumatism cronic al uneia sau mai multor articulatii si atingeri cerebrale.

Capusele pot fi purtatoare si de alte tipuri de bacterii sau virusi. Ca atare, pot apare si alte simptome dupa muscatura lor, precum : febra, dureri musculare, dureri articulare, simptome asemanatoare gripei, sensibilitate la lumina, torticolis (intepenirea muschilor cefei), umflarea ganglionilor limfatici, greata, varsaturi, confuzie. Printre bolile care se pot dezvolta in urma acestor simptome enumeram : babesioza, tularemia, anaplasmoza, encefalita, febra recurenta, febra hemoragica.

Encefalita provocata de muscatura de capuse afecteaza circa 10.000 de europeni anual. Aproximativ 200 dintre acestia decedeaza. Din pacate, Romania apare cu semnul intrebarii si in statisticile care monitorizeaza aceasta boala. ( vezi aici )

Important de stiut este ca DOAR CITEVA PROCENTE din totalul capuselor sint infectate cu virusi sau bacterii. Mai rar se intimpla ca intr-o zona invadata de capuse sa existe mai multe tipuri de infectii.

Unele boli transmisibile prin capuse pot fi prevenite prin vaccinare. Pentru encefalita exista citeva tipuri de vaccinuri produse in tarile care se confrunta mai tare cu aceasta problema: Germania, Austria si Rusia. Fiecare vaccin este adaptat tulpinii de virus specific zonei respective. Pentru boala Lyme nu s-a produs inca un vaccin. Au existat mai multe incercari care, insa, au esuat lamentabil. Un vaccin intrat pe piata a produs efecte secundare severe celor care si l-au administrat iar unor oameni chiar le-a provocat boala Lyme. Se cauta incontinuare solutii!

Despre capuse

In lume, au fost identificate si clasificate pina acum 850 de specii de capuse. Cele periculoase pentru om, care sint purtatoare ale bacteriei bolii Lyme, fac parte din familia Ixodidae-lor. In Europa, cea mai intilnita specie este Ixodidae Ricinus. Capusele de acest tip se gasesc in zonele cu vegetatie care mentine umiditatea. Aici putem specifica padurile, mai exact luminisurile. S-a constatat ca padurile de foioase creaza conditii mai bune de existenta pentru aceste insecte decit cele de conifere.

In Marea Britanie capusele se intilnesc si pe pajisti. Totusi, capusele se pot gasi si in medii urbane (ex. parcuri) si suburbane, acolo unde exista caldura si umiditate. Temperaturile cele mai prielnice pentru ele sint cele intre 10 si 25 de grade Celsius si o umiditate de 80-85%. Pentru ca se hranesc cu sange, capusele sint mai des intilnite acolo unde se gasesc permanent surse de hrana pentru ele, adica animale precum rozatoare, cai, oi, bovine etc.

O capusa poate sta pe o ‚gazda’, pentru a se hrani, mai multe zile. Din aceasta cauza, extinderea lor se poate face pe arii foarte largi. Daca se instaleaza pe o caprioara ea poate fi purtata pe suprafete de pina la 100 de ha iar daca se instaleaza pe o pasare migratoare poate fi dusa la distante de sute de kilometri. Au fost gasite capuse pe caini si la altitudini de peste 1200 de metri.

De la nastere si pina la maturitate, capusele trec prin trei stadii: de larva, nimfa si adult. Cei mai multi oameni sint infectati de nimfe, deoarece sint foarte mici (marime sub 2 mm) si sint greu de observat. Capusele adulte pot fi vazute mai usor si sint inlaturate inainte de a transmite bacteria.

In stadiul de adult, femelele pot ajunge la o dimensiune de 3 mm iar masculii la 2.5 mm. Cind sint nehranite, capusele au forma plata si seamana cu o saminta de susan. Cind sint bine hranite, dimensiunea lor creste de mai multe ori si poate ajunge la marimea unui bob mai mic de cafea.

Important de stiut este ca capusele nu zboara, nu sar si nu sint duse de vint. In plus, se misca incet, lenes. In ciuda acestor lucruri, ele au o capacitate foarte dezvoltata de a-si identifica si localiza victimele. Simt, de exemplu, dioxidul de carbon expirat de animale. Pot identifica si traseele circulate mai des de acestea, putind astfel sa se posteze la pinda pentru a astepta momentul potrivit in care sa se instaleze pe victima.

Din statistici, s-a constatat ca in perioadele de vara (iulie - august) se inregistreaza cele mai multe muscaturi de capusa asupra omului. Insectele adulte musca mai mult in lunile mai racoroase, insa, cum am spus, acestea sint mai putin periculoase in privinta transmiterii bolii Lyme pentru ca, fiind mai mari, oamenii se pot feri de ele.

Cum sa ne ferim de capuse

Pentru a evita muscaturile de capusa trebuie sa ne imbracam adecvat cind mergem in zone in care putem banui ca pot exista insecte de acest tip. Este bine sa aveti bocanci sau cizme in picioare. Daca aveti pantofi, purtati sosete. Pantalonii e bine sa fie de culoare deschisa pentru a observa usor orice insecta ce se urca pe noi. Ar fi bine ca pantalonii sa aibe manseta cu elastic sau sa introducem partea de jos a acestora in ciorapi.

Ar fi indicat ca pantalonii sa fie dintr-un material neted sau ceruit pentru a ingreuna posibilitatea de catarare a capuselor. Si hainele de corp trebuie sa aibe aceleasi carateristici de culoare si textura. Mansetele, la fel, cu elastic. Exista substante care alunga capusele si care pot fi aplicate pe haine. Soldatii americani care executa misiuni in zone cu potential de risc din punct de vedere al transmiterii bolilor prin insecte poarta uniforme tratate cu permetrina, un insecticid care nu este daunator pentru om.

Si militarii respecta aceleasi reguli de imbracare, cu pantaloni bagati in bocanci si cu mansetele camasilor totdeauna inchise. Pe zonele expuse, fata si maini, soldatii aplica creme pe baza de DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide), o substanta care, la fel, tine la distanta insectele. Mai ar trebui spus ca permetrina isi face efectul chiar si dupa ce hainele sint spalate de mai multe ori.

In Occident exista in comert instrumente de inlaturat capuse. Acestea sint de dimensiuni mici, pot fi purtate in buzunar, unele au atasata si o lupa, si pot scoate insecta astfel incit sa nu-i ramina capul in pielea omului.

Cind mergeti prin paduri sau zone cu multa vegetatie, incercati sa mergeti pe mijlocul potecilor pentru a evita zonele inierbate. Daca aveti iarba in curte acasa e indicat sa o tundeti frecvent, pentru a fi mereu cit mai scunda. Incercuiti cu gard zonele verzi in care va mai petreceti timpul, pentru a impiedica accesul animalelor care pot cara capuse pe corp.

Este bine sa va asigurati ca nu introduceti capuse in casa, pentru ca pot supravietui mai multe zile. Scuturati-va bine hainele si verificati-le. Capusele pot rezista la un ciclu complet de spalare in masina de spalat. Nu suporta insa aerul uscat si fierbinte. Puteti sa scapati de ele daca expuneti hainele la caldura uscata (uscator) timp de mai multe minute. Capusele nu se pot inmulti in conditiile pe care le avem noi in case.

Daca aveti animale de casa e bine sa le tratati cu substante care tin la distanta capusele. E recomandat sa nu lasati sa le creasca blana prea mare pentru ca veti observa mai greu daca animalele sint ‚capusate’. Oricum, e bine sa le controlati, din cind in cind. Verificati-le bine, mai ales, in jurul capului si a labelor.

Pot fi exterminate capusele?

Exterminate nu, insa controlate in privinta densitatii, oarecum, da! Unele experimente au aratat ca insecticidele din categoria acaricidelor pot reduce numarul capuselor, daca substanta este aplicata in zona invadata in perioada sfirsitului de primavara. Acaricidele sint substante destul de scumpe si aplicate in cantitati prea mari pot afecta serios mediul. Ele pot fi folosite doar in situatii extreme cind se constata un numar foarte mare de persoane bolnave din cauza muscaturilor de capuse.

Ca o solutie extrema, se poate avea in vedere incendierile controlate pe suprafete restrinse. Si aceasta metoda are impact negativ asupra mediului.

Scopul informatiilor din acest articol este acela de a constientiza pericolele pe care le poarta aceste insecte. Trebuie sa invatam de la tarile care au probleme serioase cu capusele. Este necesar sa se monitorizeze la nivel institutional evolutia populatiilor de capuse, sa se creeze harti cu distributia geografica si cu zonele cu risc ridicat pentru sanatatea umana iar oamenii sa fie informati si educati in privinta acestei stari de fapt. In Suedia se intimpla acest lucru. In ghidurile turistice adresate strainilor care vor sa viziteze Germania se atrage atentia ca exista un potential pericol ca oamenii sa fie muscati de capuse.

Bibliografie:

http://www.tickinfo.com/
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/96819/E89522.pdf
http://www.deetonline.org/repellent-information.html
http://www.cdc.gov/Lyme/
http://www.who.int/immunization/topics/tick_encephalitis/en/index.html

Sunete stranii din cer

Din vara anului 2011, peste tot in lume, au inceput sa se auda sunete ciudate, neidentificabile, care par sa vina de undeva din cer. Sunetele au un ton grav, par a fi sunete de alamuri sau de scrisnete de fiare. Se aud din toate partile. Se aseamana cu muzica de suspans din filmele de groaza. Putem spune chiar ca suna apocaliptic. Dealtfel, unii le-au si numit “Sunetele Apocalipsei”. Dat fiind ca au inceput sa se auda chiar inainte de inceperea anului 2012, oamenii superstitiosi se gindesc la semnele “sfirsitului lumii”.

Pe Youtube au aparut sute de inregistrari cu astfel de sunete. Stiri pe acest subiect au aparut pina acum pe zeci de canale TV, inclusiv CNN. Inregistrarile vin de pe toate continentele, din tari precum Australia, Brazilia, SUA, Canada, Danemarca, UK, Cehia, Ucraina, Rusia etc. Exista chiar citeva si din Romania. O filmare de la noi este in ton cu cele raportate in majoritatea cazurilor de pe glob. Alte sunete se aseamana cu zgomotul motoarele avioanelor cu reactie. Trebuie avut in vedere ca printre filmulete se regasesc si trucaje, pacaleli, ale unora care si-au gasit un mod de a se distra falsificind realitati.

Mai jos aveti o selectie de 10 filmulete inregistrate in cam tot atitea tari. Este un playlist in care filmuletele ruleaza unul dupa altul.

Sunetele au fost luate in serios de oamenii de stiinta. In principal, geologi si fizicieni. Analizindu-le ei au descoperit ca acestea se manifesta intr-o gama mult mai larga. Noi, oamenii, auzim doar o parte mica din sunetele care se manifesta in cer iar cea mai mare parte a acestei ‘simfonii’ este in spectrul infrasunetelor. Geofizicieni considera ca ciudatele sunete fac parte din ceea ce ei numesc unde gravitationale acustice care pot fi provocate de cutremure de pamint, eruptii vulcanice, furtuni, tsunami, etc si care se manifesta in atmosfera sau ionosfera.

Prof. Dr. Elchin Khalilov din Ucraina, reputat geolog, presedinte a trei organizatii geologice, considera ca strania muzica ar putea fi provocata de eruptiile solare de mare intensitate. Este posibil sa aibe dreptate intrucit activitatea solara s-a intensificat chiar de la mijlocul anului trecut si urmeaza sa-si atinga apogeul cam la sfirsitul acestui an. Altfel spus, sunetele ciudate ar fi un fel de replici acustice ale aurolelor boreale sau australe, care se produc tot din cauza vintului solar.

Profesorul Khalilov mai crede ca sunetele ciudate pot fi generate si de miezul planetei Pamint care se afla intr-o perioada in care elibereaza energii foarte puternice ce destabilizeaza cimpul geomagnetic, producind asa-zisele unde gravitationale acustice.

Pina la urma, muzica grava din cer ne anunta ceva. Fie ca deasupra, fie ca in centrul planetei noastre se intimpla ceva de proportii. S-a demonstrat ca furtunile solare ne pot afecta tehnologic dar chiar si sociologic. In perioadele de ciclu de 11 ani a activitatii solare s-au intimplat miscari sociale de masa. Psihicul uman este influentat de energiile emanate de Soare! Toate aparatele radio electronice sint sensibile la furtunile electromagnetice, in special satelitii.

Activitatea din miezul  Pamintului a facut ca polurile magnetice sa intre in deriva. Se vorbeste de iminenta schimbare a polilor, care ar putea sa produca efecte majore pe plan climateric si geologic. Ca si cum nu ar fi de ajuns cu ce ne pregateste natura, noi oamenii ne jucam acum cu instalatii de tip HAARP, cu care supraincarcam energetic ionosfera, influentind astfel intregul cimp electromagnetic al Pamintului.

Se pare ca ciudata muzica din cer nu e o noutate. Exista marturii ca ea s-ar fi auzit si in urma cu 150 de ani. Poate ca nu e o coincidenta faptul ca in acea perioada s-a produs asa-numita Superfurtuna Solara sau Evenimentul Carrington (dupa numele celui care a observat eruptiile solare). Atunci, aurorele s-au vazut pe cer nu numai in apropierea Polilor ci chiar in zona Caraibelor. In SUA, pe alocuri, lumina aurorelor a fost atit de puternica incit a fost confundata cu zorii zilei.

Sistemele de telegraf din SUA si Europa au fost facute praf. Din retelele de telegraf ieseau scintei. Hartia folosita in telegrafiere lua foc. Atmosfera era atit de incarcata electric incit aparatele electronice functionau si fara baterie, intrucit se alimentau din aer. Ginditi-va ce s-ar intimpla acum daca s-ar repeta acea Superfurtuna.

Ce sa mancam pentru a avea ochii sanatosi

Pentru a functiona normal, ochii nostri au nevoie de anumite vitamine si minerale pe care le putem asigura printr-o alimentatie potrivita.

Vitamina A

Vitamina A face parte din categoria antioxidantilor. Antioxidantii au un rol esential in buna functionare a sistemului imunitar. Ei ajuta la prevenirea cancerului, a bolilor de inima dar si a bolilor de ochi precum degenerescenta maculara sau cataracta. Vitamina A se regaseste in concentratii mari in morcovi (cruzi, fierti sau sub forma de suc), spanac, mango, spanac, caise sau suc de rosii. Si din alimente de origine animala ne putem asigura vitamina A. Cele mai indicate sint ficatul si carnea de vita si pui, ouale si laptele.

Vitamina C

Un alt antioxidant foarte necesar pentru organism. Vitamina C mentine sistemul imunitar in stare buna, intareste muschii si oasele, contribuie la sanatatea dintilor si a gingiilor si, in general, reduce riscul aparitiei multor boli, printre ele vorbim si despre degenerescenta maculara si cataracta. Surse de vitamina C sunt fructele si legumele urmatoare: goji, portocale, papaya, mere, capsuni, grepfruit, pepene, broccoli, ardei gras, rosii, mango, cartofi, varza, spanac, lamaie, varza, afine.

Vitamina E

Vitamina E este un alt antioxidant bun la toate. Ajuta la prevenirea sau reducerea riscului de aparitie a bolii Alzheimer, a bolilor coronariene si a diferitelor tipuri de cancer. In privinta ochilor, vitamina E ajuta la prevenirea sau intirzierea dezvoltarii cataractei. Aceasta vitamina o putem gasi in migdale, nuci, arahide, fistic, in uleiurile de germeni de griu, sofranel, porumb, soia si in legume cu frunze verzi precum:spanac, brocoli, salata, papadie.

Zinc

Zinc, precum si seleniul, sint doua minerale foarte benefice pentru sanatatea ocilor. Ele au rolul de a ajuta organismul sa asimileze antioxidantii despre care am vorbit mai sus. Cel mai bogat aliment in zinc sint stridiile. Cum nu putem minca asa ceva in fiecare zi, avem la dispozitie si alte alimente cu continut de zinc: carnea de vita si porc, fasole, naut, nuci, migdale, mazare sau lapte.

Seleniu

Seleniul il putem procura din nuci, carne de peste de ton, carne de vita, de pui sau curcan, macaroane cu brinza, spaghete, paine, nuci, oua sau fulgi de ovaz.

Retineti ca vitaminele se regasesc in concentratii mai mari in fructele si legumele crude si in concentratii mai reduse in cele fierte, congelate, conservate sau uscate. De asemenea, exagerarea poate dauna sanatii dumneavoastra. Morcovii sint foarte bogati in vitamina A, stridiile contin o mare concentratie de zinc. Daca vom minca zilnic citiva morcovi sau stridii am putea sa ne facem mai mult rau decit bine.