De ce poarta femeile sutien?

Majoritatea femeilor din tari urbanizate poarta sutien. Se apreciaza ca 70 pina la 80% dintre ele decid sa foloseasca asa ceva. De ce? Raspunsurile variaza de la caz la caz. Exista probabil si femei care nu-si pun aceasta intrebare deoarece considera normal sa foloseasca acest accesoriu.

Sutienele, dupa cum va inchipuiti, nu exista de cind lumea! Ele au fost inventate in anul 1893 si vindute pe piata abia douazeci de ani mai tirziu. Inainte de a apare in varianta moderna, sutienele erau inlocuite de corsete, care sustineau intr-o oarecare masura sanii si le rotunjeau formele, insa erau foarte incomode.

De cind au inceput sa fie comercializate, sutienele au fost adoptate de tot mai multe femei. Accesoriul a devenit un simbol al feminitatii si chiar al sexualitatii. Evele n-au mai renuntat la sutiene decit in perioada anilor 60 ai secolului trecut cind in timpul manifestarilor feministe unele participante si-au rupt, simbolic, sutienele si le-au dat foc.

Pe parcurs, femeile au gasit multiple motive pentru purtatul sutienelor. In primul rind, ele au considerat ca sanii au nevoie de o sustinere, mai ales daca sint mari. S-au obisnuit atit de mult cu ele incit au ajuns sa creada ca e imoral sau indecent sa nu le poarte. In societatea moderna, purtatul sutienului la serviciu (birou) face parte dintr-un cod vestimentar.

Unele femei poarta sutien pentru a evita formarea transpiratiei sub sani sau pentru a pentru a evita leganarea lor care poate fi uneori dureroasa. Situatia din urma este valabila mai ales atunci cind o femeie vrea sa alerge sau sa faca exercitii fizice.

In zilele noastre, cind sanii mari si rotunzi sint apreciati, sutienul poate fi de ajutor femeilor care vor sa se faca remarcate. Modelele “push up” reusesc sa creeze iluzia unor sani aproape ideali. Exista apoi femei care se gindesc ca purtatul sutienului impiedica sau intirzie lasatul sanilor.

Cum era si firesc, a aparut si curentul “anti-sutien”. Multe vedete occidentale sint vazute, in locuri publice, tot mai des imbracate fara sutien. Ba chiar designerii croiesc acum rochii pentru a fi purtate fara sutien. Unele femei considera ca pot fi elegante si decente fara el. Pe plaje, el a devenit optional pentru femeile care stau la soare. Mai mult, s-a ajuns sa se creada ca purtatul sutienului poate favoriza aparitia cancerului de san, asadar e si mai sanatos sa umbli fara el.

Ce zic specialistii? Ei spun ca nu exista o motivatie medicala pentru a purta sutien. Fiecare femeie este indemnata sa decida singura cum ii este mai bine. Unele femei, spre deosebire de altele, simt ca transpira mai mult atunci cind poarta sutien si prefera sa-si lase sanii liberi.

Specialistii au constatat ca purtatul excesiv al sutienului poate atrofia si slabi ligamentele care sustin baza sanilor. Exista femei care poarta 24 de ore din 24 sutien! Medicii explica faptul ca atunci cind sanii sint sustinuti de acest accesoriu, muschii pectorali sint nefolositi si, cu timpul, se pot atrofia. Asadar, folosirea ocazionala a sutienului este cea mai indicata. In plus se recomanda miscare si masaj in zona mamara.

Unele studii arata ca sutienul si imbracamintea strimta pot afecta fluxurile lichidului limfatic. Specialistii spun ca, din moment ce nu avem o “inima” care sa pompeze lichidul limfatic, trebuie sa lasam muschii sa-l puna in miscare. Sistemul limfatic curata tesuturile de substante toxice iar un drenaj limfatic slab poate avea un rol in aparitia cancerului de san.

Fluxul limfatic este dependent de contractia muschilor, de respiratie, de presiunea generata de pulsatiile arteriale. Lichidul limfatic este concentrat in mare masura in partea superioara a corpului.

Un studiu facut in Insulele Fiji a aratat ca inainte de al Doilea Razboi Mondial in acest loc cancerul de san era inexistent. Dupa ce tara a fost eliberata iar femeile au adoptat stilul vestimentar occidental, care presupune si purtatul sutienului, a aparut si cancerul de san. Incidenta bolii in rindul femeilor din Insulele Fiji a ajuns la fel ca cea din SUA sau alte state occidentale.

Acelasi lucru a fost constatat si la femeile indigene din Noua Zeelanda. Cancerul de san a aparut si la ele dupa ce au inceput sa poarte sutien, la fel ca femeile albe.

Doctorita americana Elizabeth Vaughan sustine ca daca o femeie renuta sa mai poarte sutien azi, peste 30 de zile va constata ca va avea sani mai fermi si mai putin lasati. Vor fi mai putin durerosi decit inainte de menstruatia anterioara. In trei luni de zile, nodulii si umflaturile pe care multe femei le au vor incepe sa dispara. In sase luni cind femeia va merge la un consult, medicul va exclama: “Ce ai facut?! Sanii tai arata muuult mai bine!” Atunci femeia sa-i raspunda ca, pur si simplu, si-a aruncat sutienul. Probabil ca doctorul nu o va crede dar ea sa se uite cum arata si sa aiba incredere in propriul corp.

Doctorita Vaughn este convinsa ca purtatul sutienului contribuie la aparitia cancerului de san. Ea incurajeaza femeile sa faca miscare, aerobic, fara sutien. Cind sanii se leagana, spune ea, lichidul limfatic circula mai bine prin sani. Miscarea imbunatateste intotdeauna fluxul limfatic.

Care va fi viitorul sutienului? Se pare ca nu va dispare. Producatorii si designerii lui vor avea grija ca femeile sa nu renunte la el. Exista dovezi ca inca in Antichitate femeile purtau ceva asemanator sutienelor din motive practice dar si estetice. Deci, este un accesoriu strins legat de psihicul femeii.

Adauga un comentariu

Trebuie sa te autentifici pentru a adauga un comentariu.