OZN sau meteorit la Zarnesti?

In seara zilei de 1 septembrie 2011, un fenomen luminos petrecut pe cerul senin i-a intrigat pe unii locuitori din orasul Zarnesti. Toti au incercat sa gaseasca o explicatie raportind ceea ce au vazut la ceea ce au MAI vazut. Adica, unii s-au gindit ca a fost vorba de o artificie, altii s-au gindint la ceva de genul unei rachete de semnalizare, altii la stele cazatoare etc.

Un tinar zarnestean a interpretat ceea ce a vazut ca fiind un obiect in flacari care a explodat la un moment dat in apropiere de pamint, asa ca, ingrijorat, a sunat la 112. Autoritatile l-au luat in serios si s-au deplasat in zona in care zarnesteanul a aproximat ca ar fi putut sa cada obiectul sau ramasitele sale. Politisti, jandarmi si pompieri au impinzit dealurile de linga rezervatia de ursi din Zarnesti. Au cautat timp de citeva ore si n-au gasit nimic.

Cei care au vazut obiectul luminos spun ca avea culoare albastra sau verde si ca nu a facut nici un zgomot. Din pacate, nici o camera video nu a inregistrat ceva concludent, desi in rezervatia de ursi sint instalate mai multe camere de supraveghere. Sau nimeni n-a dorit sa faca vreun efort sa faca verificari. Obiectul in sine se poate sa nu fi intrat in unghiul nici unei camere insa e posibil sa se fi inregistrat un flash luminos asemanator cu cel generat de un fulger.

Drept urmare, obiectul a ramas neidentificat, deci un OZN. Ce ar fi putut fi, totusi?

Cautind imagini pe Youtube, folosind cuvinte cheie de genul “fireballs”, “sky”, (mingi de foc, cer) am descoperit mai multe filmulete in care erau surprinse fenomene luminoase foarte asemanatoare cu descrierile martorilor zarnesteni. Toate aceste semanau cu caderea unui meteorit din cer. Am gasit chiar un reportaj al canalulului KSL TV din Utah, SUA, care a analizat un astfel de fenomen semnalat de locuitori din mai multe orase ale statului american.

Evenimentul care a avut loc in noiembrie, 2009, a impacientat multi cetateni care, la fel, au sunat autoritatile pe numarul de urgenta. Din fericire, mai multe camere de supraveghere au surprins intimplarea. Vizionind imaginile, putem remarca spectaculozitatea fenomenului. Lumina exploziva a fost atit de puternica la un moment dat incit, pentru o secunda, s-a vazut ca ziua. Ba chiar, intr-o zona, luminile stradale, controlate de senzori, s-au inchis.

Reporterii canalului TV au solicitat explicatii de la specialisti. Acestia au spus clar ca a fost vorba de un meteorit care s-a aprins in atmosfera si a explodat. Obiectul astral se poate sa fi avut marimea unui cuptor cu microunde sau ,cel mult, a unei masini de spalat. Energia degajata in timpul exploziei a fost de ordinul terrawatilor si echivalenta cu cea generata de o kilotona de TNT.

Din explicatiile astronomilor reiese ca explozia s-a petrecut la o inaltime mare desi in filmulete pare ca s-a produs aproape de pamint. Ei mai spun ca exista posibilitatea sa se calculeze, prin triangulatie (folosind inregistrarile video), locul in care e probabil sa fi cazut vreun fragment din meteorit. Nu este neaparat sa fi cazut ceva pe sol! In momentul exploziei, meteoritul se poate sa fi fost spulberat.

Asadar, este foarte posibil ca la Zarnesti sa se fi observat un fenomen similar. Daca e asa, autoritatile au cautat degeaba pe dealurile de linga oras, pentru ca imaginea a fost aparenta. Martorii spuneau ca obiectul luminos a venit dinspre localitatea Vulcan si ca s-a prabusit linga orasul Zarnesti. In realitate, nu se poate sti unde s-a intimplat totul.

Un reprezentant al NASA explica canalului KSL ca meteoritul a explodat la mare inaltime, undeva intre Los Angeles si orice punct al statului Utah. Asta poate sa insemne si o distanta de peste 900 de kilometri. La noi, pe siteul TVR un locuitor din Galati si unul din Navodari, comentind stirea din Zarnesti, spun ca au vazut o “bila de foc” sau “o stea cazatoare puternic colorata si luminoasa” cam la aceeasi ora la care “obiectul in flacari” a fost vazut in orasul brasovean.

Expun incontinuare o serie de filmulete spectaculoase cu astfel de “bile de foc”.

Adauga un comentariu

Trebuie sa te autentifici pentru a adauga un comentariu.