Capusele – o problema care trebuie tratata cu maxima seriozitate

In aceasta primavara, presa a prezentat multe stiri despre oameni muscati de capuse sau despre ‘invazii’ de astfel de insecte in unele zone din Romania. Exista mai multe tari europene in care capusele au devenit o adevarata problema prin faptul ca se inmultesc constant si cresc probabilitatea ca oamenii sa fie muscati de acestea si sa contacteze diferite boli grave.

Biroul Regional european al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a realizat un studiu prin care arata ca incalzirea globala favorizeaza extinderea capuselor si implicit extinderea pericolului contractarii bolii Lyme. Boala Lyme este provocata de o bacterie de tip spirocheta. Afectiunea este tratabila cu antibiotice, insa poate genera complicatii severe la nivelul sistemului neurologic, inimii sau articulatiilor. Boala a fost identificata si diagnosticata corect in anul 1977, in localitatea americana Lyme. Abia citiva ani dupa aceea a fost stabilita si cauza producerii bolii.

Capusele pot transmite, insa, mai multe boli, la fel de grave. Ideea principala este ca aceasta boala Lyme este cea mai raspindita boala transmisibila prin purtatori din Europa si America de Nord. Cea mai mare incidenta din spatiul european se intilneste in Austria, Cehia, Germania, Slovenia si Tarile Baltice. In raportul intocmit de Biroul Regional al OMS, Romania figureaza fara date statistice. Asta poate insemna ca problema nu a fost considerata a fi serioasa sau, pur si simplu, a fost ignorata.

Boala Lyme

Dupa cum am precizat, boala Lyme este provocata de o bacterie din specia spirochetaceelor – Borrelia Burgdorferi. Exista 11 genospecii ale acestei bacterii, dintre care doar 4 se zice ca ar fi patogene, generatoare de boala adica. In SUA s-a identificat doar una dintre aceste 4 specii patogene iar in Europa toate cele 4. In SUA sint raportate anual 20-25.000 de cazuri de boala Lyme iar in Europa 85.000 de cazuri. Tot anual! Se estimeaza ca incidenta ar fi mult mai mare deoarece multe cazuri sint gresit diagnosticate, confundate cu alte boli.

Organismul uman este infectat cu bacteria care provoaca bola Lyme prin intermediul capuselor. Insectele (o parte destul de mica) preiau si ele spirocheta de la alte animale infectate (insectivore, pasari, iepuri, rozatoare mici). Odata ce o preiau o poarta tot restul vietii lor (durata de viata este de circa 2-3 ani). Capusele transmit bacteria in timp ce se hranesc cu singele omului. Interesant este ca insecta adulta poate trai fara hrana pina la 200 de zile.

Spirocheta se transmite organismului uman in 1-3 zile din momentul in care se instaleaza capusa. Daca insecta este detasata imediat dupa instalare, riscul infectie se reduce considerabil. Din pacate, muscatura capusei nu este simtita de om pentru ca nu doare, nu inteapa, nu produce mincarimi. Primul semn al infectiei este de obicei o urticarie circulara, denumita eritem migrator, care apare in 1-2 saptamani de la infectie, dar poate aparea si la 30 de zile dupa muscatura capusei.

Eritemul are culoare rosie si forma unui cerc cu un punct in mijloc ; seamana cu un ochi si chiar i se zice ‘ochi de bou’. Diametrul eritemului poate atinge 30 de cm. Nu provoaca mincarimi sau dureri decit rareori. A doua faza se caracterizeaza prin manifestari neurologice, dureri de cap severe, prin manifestari cardiace si prin dureri articulare de origine inflamatorie. Ea dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni.

Ultima faza survine la mai multi ani dupa intepatura si se poate manifesta printr-o acrodermatita cronica atrofianta, un pseudolimfom, reumatism cronic al uneia sau mai multor articulatii si atingeri cerebrale.

Capusele pot fi purtatoare si de alte tipuri de bacterii sau virusi. Ca atare, pot apare si alte simptome dupa muscatura lor, precum : febra, dureri musculare, dureri articulare, simptome asemanatoare gripei, sensibilitate la lumina, torticolis (intepenirea muschilor cefei), umflarea ganglionilor limfatici, greata, varsaturi, confuzie. Printre bolile care se pot dezvolta in urma acestor simptome enumeram : babesioza, tularemia, anaplasmoza, encefalita, febra recurenta, febra hemoragica.

Encefalita provocata de muscatura de capuse afecteaza circa 10.000 de europeni anual. Aproximativ 200 dintre acestia decedeaza. Din pacate, Romania apare cu semnul intrebarii si in statisticile care monitorizeaza aceasta boala. ( vezi aici )

Important de stiut este ca DOAR CITEVA PROCENTE din totalul capuselor sint infectate cu virusi sau bacterii. Mai rar se intimpla ca intr-o zona invadata de capuse sa existe mai multe tipuri de infectii.

Unele boli transmisibile prin capuse pot fi prevenite prin vaccinare. Pentru encefalita exista citeva tipuri de vaccinuri produse in tarile care se confrunta mai tare cu aceasta problema: Germania, Austria si Rusia. Fiecare vaccin este adaptat tulpinii de virus specific zonei respective. Pentru boala Lyme nu s-a produs inca un vaccin. Au existat mai multe incercari care, insa, au esuat lamentabil. Un vaccin intrat pe piata a produs efecte secundare severe celor care si l-au administrat iar unor oameni chiar le-a provocat boala Lyme. Se cauta incontinuare solutii!

Despre capuse

In lume, au fost identificate si clasificate pina acum 850 de specii de capuse. Cele periculoase pentru om, care sint purtatoare ale bacteriei bolii Lyme, fac parte din familia Ixodidae-lor. In Europa, cea mai intilnita specie este Ixodidae Ricinus. Capusele de acest tip se gasesc in zonele cu vegetatie care mentine umiditatea. Aici putem specifica padurile, mai exact luminisurile. S-a constatat ca padurile de foioase creaza conditii mai bune de existenta pentru aceste insecte decit cele de conifere.

In Marea Britanie capusele se intilnesc si pe pajisti. Totusi, capusele se pot gasi si in medii urbane (ex. parcuri) si suburbane, acolo unde exista caldura si umiditate. Temperaturile cele mai prielnice pentru ele sint cele intre 10 si 25 de grade Celsius si o umiditate de 80-85%. Pentru ca se hranesc cu sange, capusele sint mai des intilnite acolo unde se gasesc permanent surse de hrana pentru ele, adica animale precum rozatoare, cai, oi, bovine etc.

O capusa poate sta pe o ‚gazda’, pentru a se hrani, mai multe zile. Din aceasta cauza, extinderea lor se poate face pe arii foarte largi. Daca se instaleaza pe o caprioara ea poate fi purtata pe suprafete de pina la 100 de ha iar daca se instaleaza pe o pasare migratoare poate fi dusa la distante de sute de kilometri. Au fost gasite capuse pe caini si la altitudini de peste 1200 de metri.

De la nastere si pina la maturitate, capusele trec prin trei stadii: de larva, nimfa si adult. Cei mai multi oameni sint infectati de nimfe, deoarece sint foarte mici (marime sub 2 mm) si sint greu de observat. Capusele adulte pot fi vazute mai usor si sint inlaturate inainte de a transmite bacteria.

In stadiul de adult, femelele pot ajunge la o dimensiune de 3 mm iar masculii la 2.5 mm. Cind sint nehranite, capusele au forma plata si seamana cu o saminta de susan. Cind sint bine hranite, dimensiunea lor creste de mai multe ori si poate ajunge la marimea unui bob mai mic de cafea.

Important de stiut este ca capusele nu zboara, nu sar si nu sint duse de vint. In plus, se misca incet, lenes. In ciuda acestor lucruri, ele au o capacitate foarte dezvoltata de a-si identifica si localiza victimele. Simt, de exemplu, dioxidul de carbon expirat de animale. Pot identifica si traseele circulate mai des de acestea, putind astfel sa se posteze la pinda pentru a astepta momentul potrivit in care sa se instaleze pe victima.

Din statistici, s-a constatat ca in perioadele de vara (iulie - august) se inregistreaza cele mai multe muscaturi de capusa asupra omului. Insectele adulte musca mai mult in lunile mai racoroase, insa, cum am spus, acestea sint mai putin periculoase in privinta transmiterii bolii Lyme pentru ca, fiind mai mari, oamenii se pot feri de ele.

Cum sa ne ferim de capuse

Pentru a evita muscaturile de capusa trebuie sa ne imbracam adecvat cind mergem in zone in care putem banui ca pot exista insecte de acest tip. Este bine sa aveti bocanci sau cizme in picioare. Daca aveti pantofi, purtati sosete. Pantalonii e bine sa fie de culoare deschisa pentru a observa usor orice insecta ce se urca pe noi. Ar fi bine ca pantalonii sa aibe manseta cu elastic sau sa introducem partea de jos a acestora in ciorapi.

Ar fi indicat ca pantalonii sa fie dintr-un material neted sau ceruit pentru a ingreuna posibilitatea de catarare a capuselor. Si hainele de corp trebuie sa aibe aceleasi carateristici de culoare si textura. Mansetele, la fel, cu elastic. Exista substante care alunga capusele si care pot fi aplicate pe haine. Soldatii americani care executa misiuni in zone cu potential de risc din punct de vedere al transmiterii bolilor prin insecte poarta uniforme tratate cu permetrina, un insecticid care nu este daunator pentru om.

Si militarii respecta aceleasi reguli de imbracare, cu pantaloni bagati in bocanci si cu mansetele camasilor totdeauna inchise. Pe zonele expuse, fata si maini, soldatii aplica creme pe baza de DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide), o substanta care, la fel, tine la distanta insectele. Mai ar trebui spus ca permetrina isi face efectul chiar si dupa ce hainele sint spalate de mai multe ori.

In Occident exista in comert instrumente de inlaturat capuse. Acestea sint de dimensiuni mici, pot fi purtate in buzunar, unele au atasata si o lupa, si pot scoate insecta astfel incit sa nu-i ramina capul in pielea omului.

Cind mergeti prin paduri sau zone cu multa vegetatie, incercati sa mergeti pe mijlocul potecilor pentru a evita zonele inierbate. Daca aveti iarba in curte acasa e indicat sa o tundeti frecvent, pentru a fi mereu cit mai scunda. Incercuiti cu gard zonele verzi in care va mai petreceti timpul, pentru a impiedica accesul animalelor care pot cara capuse pe corp.

Este bine sa va asigurati ca nu introduceti capuse in casa, pentru ca pot supravietui mai multe zile. Scuturati-va bine hainele si verificati-le. Capusele pot rezista la un ciclu complet de spalare in masina de spalat. Nu suporta insa aerul uscat si fierbinte. Puteti sa scapati de ele daca expuneti hainele la caldura uscata (uscator) timp de mai multe minute. Capusele nu se pot inmulti in conditiile pe care le avem noi in case.

Daca aveti animale de casa e bine sa le tratati cu substante care tin la distanta capusele. E recomandat sa nu lasati sa le creasca blana prea mare pentru ca veti observa mai greu daca animalele sint ‚capusate’. Oricum, e bine sa le controlati, din cind in cind. Verificati-le bine, mai ales, in jurul capului si a labelor.

Pot fi exterminate capusele?

Exterminate nu, insa controlate in privinta densitatii, oarecum, da! Unele experimente au aratat ca insecticidele din categoria acaricidelor pot reduce numarul capuselor, daca substanta este aplicata in zona invadata in perioada sfirsitului de primavara. Acaricidele sint substante destul de scumpe si aplicate in cantitati prea mari pot afecta serios mediul. Ele pot fi folosite doar in situatii extreme cind se constata un numar foarte mare de persoane bolnave din cauza muscaturilor de capuse.

Ca o solutie extrema, se poate avea in vedere incendierile controlate pe suprafete restrinse. Si aceasta metoda are impact negativ asupra mediului.

Scopul informatiilor din acest articol este acela de a constientiza pericolele pe care le poarta aceste insecte. Trebuie sa invatam de la tarile care au probleme serioase cu capusele. Este necesar sa se monitorizeze la nivel institutional evolutia populatiilor de capuse, sa se creeze harti cu distributia geografica si cu zonele cu risc ridicat pentru sanatatea umana iar oamenii sa fie informati si educati in privinta acestei stari de fapt. In Suedia se intimpla acest lucru. In ghidurile turistice adresate strainilor care vor sa viziteze Germania se atrage atentia ca exista un potential pericol ca oamenii sa fie muscati de capuse.

Bibliografie:

http://www.tickinfo.com/
http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0006/96819/E89522.pdf
http://www.deetonline.org/repellent-information.html
http://www.cdc.gov/Lyme/
http://www.who.int/immunization/topics/tick_encephalitis/en/index.html

Adauga un comentariu

Trebuie sa te autentifici pentru a adauga un comentariu.