Depistarea precoce a cancerului mamar va poate salva viata!

77.000 de femei mor anual în Europa de cancer mamar. Aceasta boala este prima cauza de mortalitate in randul femeilor intre 35 si 55 de ani. In Romania depistarea se face deseori în stadiu tardiv si nesistematic, limitand astfel sansele de vindecare. Ingrijorator este faptul ca au inceput sa apara cazuri de cancer mamar la femei cu virste tot mai mici, chiar si sub 20 de ani.

Pentru a preveni sau a creste sansele vindecarii, femeile trebuie sa se intereseze despre cauzele aparitiei acestei boli si sa efectueze periodic screening mamografic. Iata o lista cu posibile cauze declansatoare a cancerului de san:
- Factorii genetici: între 5-10% din cancerele de san au - componenta genetica, cum ar fi de exemplu, mutaţia la nivelul genelor BRCA 1 sau BRCA 2.
- Istoria familiala de cancer la san: riscul este aproape de 2 ori mai mare la femeile care au avut printre rudele de gradul 1 - persoana cu cancer la san si creste de 3 ori daca au fost 2 persoane cu cancer la san
- Istorie personala de cancer la san: femeile cu un cancer la san în antecedente au un risc de 3-4 ori mai mare de a face un nou cancer la san.
- Femeile cu sanul cu ţesut dens (constatat mamografic) au un risc mai mare de a face cancer la san
- Menstra înainte de 12 ani si/sau menopauza instalata tardiv (dupa 55 ani) reprezinta factori favorizanţi
- Iradiere terapeutica (în general pentru alte forme de cancere sau limfoame) la nivelul toracelui
- Femei care au facut tratament cu dietilstilbestrol pentru a preveni avorturile recurente
- Femeile care nu au avut copii sau care au avut copii dupa virsta de 30 de ani au un risc usor crescut de cancer la san
- Consumul nesupravegheat de medicaţie contraceptiva
- Tratamentul substitutiv combinat (estrogen si porgesteron) în perioada menopauzei creste atit riscul de apariţie cit si mortalitatea prin cancer de san
- Consumul de alcool creste riscul de cancer la san; riscul creste proporţional cu doza zilnica consumata; în general dozele recomandate zilnic sunt cele de sub 1 l bautura/zi ( echivalent cu 1 pahar de vin, 25 ml alcool tare, 2 pahare bere)
- Obezitatea creste riscul de cancer la san, în special obezitatea la femei la menopauza
- Activitatea fizica: Societatea Americana de Cancer recomanda pentru prevenirea cancerului la san 45-60 minute de activitate fizica de cel puţin 5 ori/saptamina

Datele expuse sint extrase din materialul informativ pus la dispozitie de Asociatia Casiopeea. Aceasta organizatie militeaza pentru promovarea avantajelor depistarii precoce a cancerului mamar si colecteaza fonduri pentru ajutorarea persoanelor afectate de aceasta boala. Pentru a-si atinge aceste obiective, in fiecare an, asociatia organizeaza Crosul Roz care atrage din ce in ce mai multi oameni la fiecare editie.

Adauga un comentariu

Trebuie sa te autentifici pentru a adauga un comentariu.