Transforma-ti calculatorul in dactilograf!

Tehnologia “Speech to Text” se dezvolta continuu. Ea a fost precedata de tehnologia “Text to Speech” care a fost mai usor de realizat se pare. Daca textul citit automat de calculator este foarte util persoanelor nevazatoare, transpunerea in text a cuvintelor vorbite poate fi utila in foarte multe situatii sau in beneficiul celor care profeseaza intr-o serie de domenii.

Dupa cum spuneau romanii, inca in Antichitate: “scripta manet”. Adica scrisul ramine, in timp ce vorba zboara. Oricit se vor dezvolta tehnologiile audio-video, scrisul va ramine de baza in viitor. Acum cind mai toti scriem la tastatura, mai mult sau mai putin, stim cit de multa placere ne face sa facem acest lucru. Iata ca deja putem avea propria noastra “secretara” careia sa-i dictam orice, oricind si oricit vrem sa scrie.

E adevarat ca tehnologia “Speech to Text” mai trebuie perfectionata. Deocamdata, dupa cum puteti vedea in exemplul video, cel putin aplicatia web de la Google pare sa functioneze destul de bine. Reactioneaza rapid, intelege in mare parte vorbele rostite la microfonul conectat la calculator, este rabdatoare si poti sa-i dictezi pina te plictisesti. Cind ai terminat, faci clic pe simbolul de microfon si automat se selecteaza tot textul dactilografiat.

Executind clic pe butonul “Copy Paste” poti transfera textul intr-un document Word sau Notepad. Este necesar sa adaugi punctuatia si sa mai corectezi, ici colo, cite un cuvint. E mult mai simplu decit daca ar trebui sa scrii singur tot textul. Si cu siguranta mult mai rapid pentru multi dintre noi! Un om obisnuit e capabil sa tasteze circa 20-30 de cuvinte pe minut. Un profesionist poate tasta dublu de cuvinte. Cu voce se pot rosti in jur de 150 de cuvinte pe minut. Asadar, cu tehnologia “Speech to text”, care functioneaza in timp real, putem avea un text scris de cel putin 5 ori mai repede.

Am spus ca aceasta tehnologie poate fi utila in multe profesii. Poate fi folosita in instantele judecatoresti, poate fi folosita de jurnalistii din presa scrisa sau audiovizuala, poate fi utila medicilor legisti, in scoli lectiile predate de profesori ar putea fi transpuse in text rapid in tabletele elevilor, ne mai fiind necesara dictarea, SMS-urile pot fi trimise mai rapid, fara sa ne mai chinuim cu tastatura aceea minuscula de la telefoane sau cu tastatura touchscreen de la smartphone-uri.

Utilitatile sint nenumarate. Nu trebuie sa uitam nici faptul ca atunci cind vorbim in picioare sau plimbindu-ne avem mai multa inspiratie. Ginditi-va la persoanele fara auz, care ar putea intelege textual ce li se comunica verbal.

Tehnologia care transforma cuvintele rostite in text a inceput sa fie implementata si in playerul Youtube. Astfel se poate subtitra textual, automat, comentariile vocale. Este o facilitate pentru cei care nu inteleg foarte bine o limba straina vorbita si, astfel, se pot ajuta si de varianta scrisa. Mai mult, Youtube ofera posibilitatea traducerii automate, in timp real, in mai multe limbi, a subtitrarilor asociate filmuletelor rulate in playerul sau. Evident, traducerea nu este perfecta, insa ofera o idee destul de clara despre comentariul sau subtirarea facuta intr-o limba necunoscuta pentru cel care vizioneaza un filmulet.

In final, mai putem puncta un lucru. Recunoasterea vocala electronizata permite facilitarea comandarii prin voce a tot felul de device-uri. Vom ajunge in situatii similare celor din “Star Trek” cind vom putea zice “computer! aprinde lumina!”, “computer! aprinde aragazul!” etc.

Aplicatia Web Speech poate fi accesata la adresa: https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html

Adauga un comentariu

Trebuie sa te autentifici pentru a adauga un comentariu.